13 Nisan 2018 Cuma

Küçük Dünya, Minneapolis


Aynı hafta içinde Pazartesi-Salı Ankara; Cuma-Pazar Kayseri git gel yaptıktan sonra bir de üstüne Pazartesi Şikago aktarmalı Minneapolis’e gelince artık kulaklarım basınçtan iflas etmiş bir şekilde dar attım kendimi otele ...


Ertesi sabah erkenden, Dünyanın en eski ( 91 yıldır düzenleniyor ) ve en büyük madencilik konferanslarının biri olan SME’ye gittim, sadece fuar alanını gezmek için, günlük 170 dolar giriş ücreti ödeyerek! ( Biz bedava yapıyoruz yine de gelen giden olmuyor ... ) 


Burada, “İsveçliler” tarafından satın alınan bir “Amerikan” şirketinin başındaki “Türk’le” tanışınca bir kez daha şahit oldum, dünyanın aslında ne kadar küçük bir yer olduğuna. 
Hem de bu Türk, Sayın Turgay Ozan, Elazığlı hemşerim ve Harput’tan Annemin köylüsü çıkmasın mı ? 
Üstüne üstlük, bir de 6 bin katılımcı arasında rast gele oturduğum masada Colorado Üniversitesi Madencilik Bölüm Başkanı Profesör, Aydınlı; karşımda oturan da benim okulum İstanbul Üniversitesi, Maden Fakültesinden bir hoca çıktı iyi mi ?


Bir önceki hafta eksi 17 leri gören hava, şansıma eksi 5 lere kadar “yükselip” bir de hafif güneş açınca, eşeğimi bulmuş gibi sevinip atıyorum kendimi dışarı ama gezecek görecek hiç bir şey yok. Sıradan bir Amerikan şehri, dikey ve yatay sokaklar, uzun uzun binalar, binalar arasında “skyway” denen köprü geçişler. 
Hiç dışarı çıkmadan şehrin bir tarafından bir tarafına gitmek mümkün. Şehrin skyway haritası neredeyse her bina bir birine bağlı, köprüden bir geçiyorsun karşında bir banka gişesi, bir otel lobisi, bir restoran bahçesi, bir meydan her şey bu skyway'lerle birbirine bağlı ...


Minneapolis’te yapacak bir şey olmayınca, fuarı da 1 günde bitirince 2. Gün arabayı atlayıp Virginia’daki müşterimi görmeye gittim, maksat medeni bir ülkede keyifli keyifli araba kullanmak. Normalde, yani İstanbul’da nefret ederim burada keyif alıyorum. Uber çok yaygın ve çok hesaplı ama yine de araba kiralamak isterseniz, Amerika’da araba kullanmanın püf noktalarını kısaca özetleyeyim size :
1)    Şerit takibi çok önemli, hangi şeritte olman gerektiği, gitmek istediğin yere göre tabelalarda yazar. Özellikle çıkışlarda doğru şeritte olman şart.
2)     Trafik ışıkları biraz farklı ama çok basit sola dönüşlerde ışık var sağa dönüşte yoktur  boşluk yakaladınmı sağa dönebilirsin.
3)     Stop ya da Yield işareti gördün mü dur. Saat kaç, yol ne kadar boş, ortalık ne kadar sakin olursa olsun, yavaşlama, tamamen dur. Özellikle de meşhur okul servislerinin Stop işaretini gördün mü mutlaka dur yoksa direkt hapis !
4)     Yaya geçidi olmasa bile yayalara yol ver her zaman her yerde öncelik yayaların.
5)     Otopark çok pahalı ama yanlış yere park edersen hemen çekerler o çok çok daha pahalı. Otelin bahçesinde ya da alış veriş merkezinin otoparkında bile yanlış yere park edersen araban gider.       

Kural : Medeniyet güzel şeydir, medeni ol.







Hiç yorum yok: